Av: Ingemar Edström
En ganska vanlig höstdag 2012 får jag ett samtal från förbundskaptenen inom svensk curling. Han är intresserad av ett möte med mig och tanken med det mötet var att lyssna av om det skulle vara möjligt att jobba med The Human Element (THE) som grund för två curlinglag, varav ett junior och ett seniorlag. Eftersom jag inte är rädd att prova nya saker så svarade jag givetvis JA på den frågan, JA utifrån att teorin fungerar i alla grupperingar och JA för att jag älskar idrott.
Att få jobba med ungdomar är en fantastisk möjlighet, det insåg jag ganska tidigt i vårt arbete. Vid ett utbildningstillfälle när jag är inne på begrepp som känslor och egenskaper som vi uppskattar hos varandra, så räcker en kille i juniorlaget upp handen och säger ”Ingemar vi pratar inte om känslor, vi pratar mest bara om bilar och brudar”. Det som är viktigt för mig är att kunna vara flexibel i mitt arbete när jag jobbar med olika grupper, FIRO-Teorin gör det möjligt genom sitt enkla system, jag tycker att teorin är anpassningsbar och gör det också enkelt att ta hänsyn till individens individuella lärande.
Under den tid som jag har jobbat med olika konstellationer, så har uppföljning och mentorskap varit ett av de viktigaste instrumenten. Att förena teori i det praktiska arbetet med individer och grupper är för mig framgång. Under de två år som gått så har det runnit en hel del vatten under broarna och arbetet med Elitidrotten fortsätter, nu är det skarpt läge som gäller.
Ord från Team Edin: ”För att bli bäst behövs hjälp på vägen”
Elitidrott handlar i grund och botten om att prestera och att kunna göra det under press. Elitidrott ställer därav höga krav på fysisk och psykisk förmåga. Team Edin använder resurspersoner med expertis inom dessa områden för att hantera de utmaningar laget ställs inför på curlingisen. Ajiwa Pedagogisk Utveckling AB hjälper oss att träna människans viktigaste muskel, hjärnan.
Ord från förbundskaptenen: I min egenskap som svensk förbundskapten i curling vill jag utveckla våra bästa och kommande lag så de når världseliten. I oktober 2012 fanns två mycket lovande lag som jag såg hade stort behov att utveckla de mentala förmågorna. De var på hög nationell nivå, men jag ville de skulle ta nästa steg och jag visste vilket behov de hade. Genom min kontakt med Ajiwa Pedagogisk Utveckling etablerades ett samarbete med lagen.
Bägge lagen har därefter tagit enorma kliv på utvecklingskurvan och i våras vann ett av lagen silver vid VM i Peking. Jag kan inte säga exakt hur många procent Ajiwas del har betytt men jag vet att det är en väldigt stor del.
Killarna har mognat och blivit mycket insiktsfulla samt målmedvetna. Laget har nu förstärkts med delar av de lag som vann OS-brons i Sochi 2014. Resan laget nu gör mot OS 2018 i PyoengChang är mycket seriös.
Det kommer vara ett tufft jobb och laget är på resande fot nästan hela vintersäsongerna. Många roliga stunder väntar men även mycket frustration kommer finnas. För att hantera allt detta och se till att laget fortsättningsvis utvecklas kommer Ajiwas del vara oerhört betydelsefull.
Sveriges Olympiska Kommitté inser vikten av detta och stöttar ekonomiskt Ajiwas medverkan.
Ingemar Edström
Ägare och grundare av Ajiwa Pedagogisk Utveckling AB. Ingemar har lång erfarenhet av ledarskap och organisationsutveckling, både inom kommun och i näringslivet. Han arbetar som konsult i Sverige och utomlands sedan 2010. Han har utbildat chefer och medarbetare i en mängd olika organisationer. Ingemar tycker att det är en rättighet att alla människor ska få känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta, utifrån sina förutsättningar.